Kultúra

V nitrianskych kostoloch znie organová hudba: Začal sa medzinárodný festival Ars Organi

V Nitre sa koncom apríla začal medzinárodný festival organového umenia Ars Organi. Pod Zobor prinesie vystúpenia domácich aj zahraničných umelcov.

Ilustračný obrázok k článku V nitrianskych kostoloch znie organová hudba: Začal sa medzinárodný festival Ars Organi
Zdroj: Facebook.com/Piaristický kostol sv. Ladislava v Nitre

V Nitre sa koncertom španielskej organovej virtuózky Loreto Aramendi v Piaristickom kostole sv. Ladislava začal 16. ročník medzinárodného festivalu organového umenia Ars Organi. Jeho cieľom je prepojiť európske krajiny prostredníctvom organového umenia.

Ako uviedli organizátori, podujatie ponúkne celkovo päť koncertov slovenských i zahraničných interpretov.

Prečítajte si tiež

Ďalšie vystúpenia

Druhý koncert festivalu bude v Evanjelickom kostole Sv. Ducha 5. mája. Predstaví sa na ňom organista Péter Kövari a flautistka Szilárd Hajas z Maďarska.

Tretie vystúpenie bude patriť slovenskej umelkyni a organizátorke festivalu Márii Magyarovej Plšekovej, ktorá sa predstaví 12. mája v Piaristickom kostole sv. Ladislava.

Taliansky organista Eugenio Maria Fagiani zahrá svoj koncert v Evanjelickom kostole Sv. Ducha 19. mája. Festival organovej hudby napokon uzavrie koncert poľskej umelkyne Zuzanny Mika a talianskej organistky Sophie Magnanini, ktorý sa bude konať 26. mája v Piaristickom kostole sv. Ladislava.

Vstupy sú voľné

Festival dáva priestor najmä mladým umelcom. Dramaturgia koncertov je koncipovaná tak, že na programe každého koncertu sú diela autorov od baroka až po súčasnosť. Festival je určený laickej i odbornej verejnosti z Nitry a širokého okolia. Vstupy na všetky koncerty sú voľné.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Srdečne pozývam! Začíname už budúcu nedeľu 28. apríla!

Posted by Ars Organi on Wednesday, April 17, 2024
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM