Správy

Nitrianska radnica by mohla mať zelenú strechu: Mesto sa bude uchádzať o eurofondy

Mesto chce mať na budove radnice zelenú strechu. Poslanci schválili podanie žiadosti o nenávratný finančný príspevok.

Ilustračný obrázok k článku Nitrianska radnica by mohla mať zelenú strechu: Mesto sa bude uchádzať o eurofondy
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk

Časť strechy na budove Mestského úradu v Nitre má byť v budúcnosti zelená. Radnica pripravuje projekt, na ktorý chce získať viac ako 202 000 eur z európskych zdrojov. Mestskí poslanci už na svojom štvrtkovom rokovaní schválili podanie žiadosti o nenávratný finančný príspevok.

Ako uviedol vedúci odboru projektového a strategického riadenia na mestskom úrade Vladimír Ballay, účelom realizácie extenzívnej zelenej strechy na budove radnice je úspora energií a zníženie emisií CO2. „Úprava striech budovy spočíva v odstránení vrstvy kameniva nad hydroizoláciou a pridaním zemného substrátu a koberca extenzívnej zelene,“ vysvetlil.

Prečítajte si tiež

Zelená strecha má zlepšiť hospodárenie s vodou v mestskej zástavbe, predovšetkým zadržiavaním a akumuláciou vody substrátom na ploche striech.

„Tým dochádza k zvlhčovaniu prostredia a zlepšovaniu mikroklímy počas horúcich letných dní. Zelená strecha ďalej znižuje nároky na potrebu chladenia v letných obdobiach elimináciou prehrievania strechy,“ konštatuje sa v projektovom zámere.

Ako doplnil Ballay, zelené majú byť strechy na nižších častiach budovy mestského úradu. „Na vyššej časti sa počíta s osadením fotovoltických zariadení,“ dodal.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM